De voor en nadelen van Douglashout
3 minuten
31 december 2021
Douglas hout is een houtsoort die veel wordt gebruikt voor overkappingen, veranda’s en carports. Bij Azalp hebben we verschillende merken die hun houten constructies van Douglas hout maken, zoals WoodAcademy, Kirk & Michaels en Trendhout.
Douglas hout is een populaire houtsoort en dat is niet zomaar! Het heeft een hoge duurzaamheidsklasse, wat betekent dat het hout een lange levensduur heeft, waardoor je er dus heel lang van kan genieten. Ook hoef je deze houtsoort hierdoor niet ieder jaar te behandelen en vereist het weinig onderhoud.
Duurzaam Douglashout
Douglas hout heeft deze hogere duurzaamheidsklasse door het hoge percentage kernhout. Kernhout is het binnenste gedeelte van een boom - het buitenste deel, onder de bast, is spinthout. Het kernhout bevat hars en dit wordt steeds harder naarmate de jaren volgen. Hierdoor hebben de schimmels die tot rotting leiden minder kans om zich in het hout vast te bijten. Om te zorgen dat het hout zo lang mogelijk meegaat, moet grondcontact echter wel ten allen tijden vermeden worden.
Douglas hout is gemakkelijk te herkennen aan de typerende rode kleur. Deze kleur verdwijnt redelijk snel wanneer het hout onbehandeld buiten geplaatst wordt en zal dan een grijzige kleur krijgen. Dit doet verder niets af aan de kwaliteit. Wel beïnvloedt het de uitstraling van het hout en niet iedereen zal de grijze kleur mooi vinden. Deze verkleuring kun je voorkomen door het hout te lakken of te beitsen. Hier kun je meer over lezen in deze blog.
Op de linker afbeelding die je Douglashout met de kenmerkende, roodachtige kleur. De afbeelding aan de rechterzijde laat zien hoe vergrijsd Douglashout eruit kan zien.
Douglashout is er in ons assortiment in twee varianten: fijn bezaagd of geschaafd:
- Fijn bezaagd Douglas hout is redelijk ruw aan het oppervlak, waardoor het een robuuste uitstraling heeft. De ruwheid verhoogd wel de kans op splinters. Een voorbeeld hiervan is de WoodAcademy Duke overkapping
- Geschaafd Douglas hout is na het zagen machinaal glad gemaakt en heeft een strakkere en modernere uitstraling. Het is gemakkelijk te behandelen met een beits en splintert nagenoeg niet. De WoodAcademy Ruby overkapping is hier een goed voorbeeld van
De voor- en nadelen van Douglashout
Douglashout is een populaire houtsoort onder consumenten én leveranciers. We zetten de voor- en nadelen in een overzichtelijk rijtje:
Een houtsoort met een hogere duurzaamheidsklasse. Douglas hout kan zonder behandeling buiten worden gezet en zal dan 10-15 jaar meegaan.
Een Douglas spar is tot wel 20 meter takvrij, waardoor er lange planken en balken van gemaakt kunnen worden.
Weinig knoesten, of wel bekend als knopen, in het hout
Omdat Douglas hout na verloop van tijd droogt, zullen er scheuren ontstaan in het hout, voornamelijk in dikke staanders of lange balken. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van het hout
Douglashout verliest zijn kenmerkende rode tint wanneer deze onbehandeld buiten blijft staan. Gelukkig kun je dit voorkomen door het hout te beitsen of lakken
Langer genieten van je Douglas buitenverblijf
Allereerst raden wij altijd aan om een blokhut, overkapping of veranda te beitsen, ongeacht de houtsoort. Zo verleng je de levensduur van je buitenverblijf en heb je er uiteindelijk minder onderhoud aan. Voor Douglashout is er echter nóg een reden om het hout te beitsen.
Douglashout heeft namelijk die kenmerkende, roodachtige kleur. Wanneer je je Douglashout onbehandeld buiten laat staan zal het hout deze kleur langzaam verliezen en zal het een grijze tint krijgen. Dit hoort nou eenmaal bij het natuurlijke proces van Douglashout. Gelukkig kunnen wij daar een oplossing voor bieden: beits! Met een transparante beits behoud je de originele kleur en bescherm je je buitenverblijf tegen vocht, schimmel en rot.
Geschreven door:
Azalp