Hoe gebruik ik mijn sauna?
4 minuten
15 februari 2022
Bij het gebruik van een sauna dient rekening gehouden te worden met een aantal aspecten. In deze blog benoemen wij deze aspecten en proberen wij antwoord te geven op de belangrijkste vragen.
Opwarmtijd
Iedere saunakachel heeft een opwarmtijd: de tijd die nodig is om de saunacabine op de gewenste temperatuur te brengen. Deze opwarmtijd is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:
- Wat is de temperatuur van de saunaruimte voordat de de kachel wordt aangezet? Je kunt je voorstellen dat de opwarmtijd aanzienlijk korter is als de saunaruimte bij aanvang al 18 graden is, dan bij een starttemperatuur van 2 graden. Dit is voornamelijk het geval bij buitensauna's in de winter;
- Hoeveel vermogen heeft de saunakachel? Een kleine kachel met minder vermogen zal langer de tijd nodig hebben om de ruimte op te warmen dan een kachel met veel vermogen;
- Is het een houtgestookte kachel of een elektrische kachel? Bij een houtgestookte kachel zal eerst het vuur moeten worden opgestookt, waarna de stenen de warmte van het vuur moeten absorberen. Daarna kunnen de warme stenen de cabine pas opwarmen.
Saunarondje
Voor het juiste gebruik van een sauna dient men een bepaalde volgorde aan te houden. Deze volgorde adviseren wij dan ook aan onze klanten. Dit 'saunarondje' zorgt voor een afwisseling tussen warm en koud en kan de eerste keren erg onwennig zijn. De onderstaande volgorde is de meest ideale, maar deze kan naar eigen voorkeur worden aangepast. Belangrijk is wel dat de juiste manier van koelen aangehouden wordt.
- Douchen voorafgaand aan de sauna is verstandig om de sauna hygiënisch te houden. Het is belangrijk om na het douchen goed af te drogen, zodat de hitte de huid beter kan berieken;
- Warm voetbad (5 - 10 minuten). Door de warmte verwijden de bloedvaten, waardoor het lichaam wordt voorbereid op de hitte van de sauna;
- Sauna gebruiken (10 - 15 minuten). De temperatuur van de sauna is meestal naar eigen wens aan te passen. Bovenin de sauna is het warmer dan onderin, doordat warmte stijgt. Zo kun je naar eigen voorkeur hoger of lager plaatsnemen, of dit afwisselen;
- 1e keer koelen (5 - 10 minuten). Direct na het gebruik van de sauna dient het lichaam tijd te krijgen om rustig af te koelen. Dit kan prima in de (koude) buitenlucht.
- 2e keer koelen, door middel van een koude douche of dompelbad. Belangrijk is hierbij dat je koelt naar je hart toe: steek niet eerst je hoofd onder de koude douche, maar begin bij de voeten en werk naar boven.
Hygiëne
Ook in een thuissauna is hygiëne een belangrijk onderdeel. De sauna dient op een hygiënische manier gebruikt te worden en uiteraard af en toe schoongemaakt te worden. Het is verstandig om voor het gebruik te douchen en in de sauna altijd op een handdoek plaats te nemen om te voorkomen dat er veel transpiratie in het hout trekt.
Na een saunabezoek is het belangrijk om de saunaruimte goed te laten ventileren, door eventuele ramen en deuren een tijdje open te laten staan. Wanneer het mogelijk is, laat dan de deur altijd op een kier staan, zodat de sauna ook goed geventileerd blijft wanneer deze voor een langere tijd niet gebruikt wordt.
De sauna kan schoongemaakt worden door met een ontsmetter, bijvoorbeeld groene zeep, het interieur af te nemen Doe dit regelmatig. Voor een grondige schoonmaakbeurt kan je zo nu en dan het beste een saunareiniger gebruiken. Deze reiniger zal de bacteriën doden die zich in de sauna kunnen verzamelen. Hardnekkige vlekken of krassen in het interieur van de sauna kunnen worden weggewerkt door het licht op te schuren met een fijn schuurpapier. Schuur altijd met de nerf mee.
Geschreven door:
Azalp