Hoe werkt een zandfilterpomp van een zwembad?
6 minuten
23 mei 2022
Een filter is een essentieel onderdeel van ieder zwembad. Het houdt je water schoon en zorgt ervoor dat de chemicaliën goed blijven werken zodat jij veilig kan blijven zwemmen. In deze blog lees je waarom een goede zandfilter belangrijk is voor je zwembad en hoe je een zandfilter het beste gebruikt.
Wat is een zandfilter?
Een van de meest populaire soorten zwembadfilters zijn zandfilters, omdat ze heel grondig het water zuiveren. Het woord verklapt eigenlijk al een beetje wat het doet: het filtert zwembadwater door het tussen al die zandkorrels te laten stromen. Deze korrels zijn namelijk klein genoeg om het water te zuiveren van bacteriën en de kleinste insecten die ongewenst in je zwembad zwemmen.
Een zandfilter is niet alleen geschikt voor zwembadwater, maar je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld je vijverwater en regentonwater te zuiveren.
De werking van een zandfilterpomp
Het zandfilter wordt aangestuurd door een krachtige pomp die het water liter voor liter door het filter zuigt. Het water wordt dan met kracht door het filterzand geperst waar het gereinigd wordt en pompt het schone, gefilterde water vervolgens terug het zwembad in. Het afval wordt opgevangen en bewaard in een filtervat waar ook het zand in zit. Deze moeten tijdig van elkaar gescheiden worden om de werking van het filter optimaal te houden. Het is dus ook belangrijk om je zandfilterpomp te onderhouden.
Het zandfilter onderhouden
Hoe voller het filtervat zit met zand en vuil, hoe meer druk er ontstaat en hoe moeilijker het wordt voor de pomp om water door het zand te laten stromen. Daarom zit er op zandfilters een manometer wat de druk afleest. Is de druk gestegen met 0,2 à 0,3 bar dan is dat je teken om het filter schoon te maken en daar is een speciale functie voor: de backwash. Hiermee spoel je het vuil uit je filter de riolering in.
Onderhoud je zandfilter met de backwash functie
Stop de pomp voordat je de klep bedient. Dat is de eerste en misschien wel belangrijkste stap, omdat je anders de techniek beschadigd. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten dus zorg ervoor dat je de pomp uitschakelt!
Vervolgens:
- Zet je de kraan op “backwash/terugspoelen”
- Zet je de pomp weer aan voor minimaal 1 minuut, zo laat je het water naar de riolering stromen
- Stop je de pomp weer
- Zet je de kraan op “rinse/naspoelen”
- Laat je de pomp minimaal 30 seconden lopen
- Stop je de pomp nogmaals
- En zet je de kraan terug op “filter”
Met het spoelen haalt de pomp water uit je zwembad. Dit kun je na het spoelen weer op peil brengen met vers water.
Tip: vers water in je zwembad bevat zuurstof, wat de werking van de chemicaliën verbetert. Ververs daarom wekelijks een deel van je zwembadwater en test de waterwaarden om te kijken of je misschien wat pH+ of chloor nodig hebt!
Weet je niet precies wat er bedoelt wordt met waterwaarden, pH+ en chloor? Lees dan onze blog over waterwaarden!
Wat betekenen de standen op de kraan?
Er kunnen verschillen zitten in de verschillende soorten zandfilters, dus let op de termen die benoemd worden in de handleiding die bij jouw filter geleverd is mocht je al een zandfilter hebben! In dit stukje spreken we over een zandfilterpomp met 6 standen, dat zijn er 2 meer die gericht zijn op het onderhoud van je pomp.
- Filter – standaard werking, hiermee stroomt het water van boven naar beneden en blijft het vuil achter in het zand
- Waste – hiermee kun je het zwembad leeg pompen of de viezigheid van de bodem direct naar het riool af laten voeren. LET OP! Bij gebruik van deze stand moeten de skimmers dicht staan, anders trekt de pomp mogelijk lucht zodra de waterstand onder het skimmerniveau komt.
- Backwash – hiermee wordt de waterrichting in het filter omgekeerd, waardoor het vuil tussen het zand vandaan komt en het naar de riolering wordt afgevoerd.
- Rinse – hierbij stroomt het water van boven naar beneden, waardoor het zand samengedrukt wordt én het zand uit de zeswegskraan weggespoeld wordt. Na een backwash wordt hiermee het losgewerkte zand weer netjes egaal in het filter gelegd. Deze stand is belangrijk om je zegwegskraan soepel en werkend te houden!
- Circulation – deze stand slaat het filter over, waardoor het water direct vanuit de pomp naar het zwembad gaat
- Closed/Winter – hiermee sluit je alle uitgangen. LET OP! Wanneer de pomp nog aan staat bij deze stand, bouwt de druk héél snel op en beschadig je mogelijk de techniek! Deze stand gebruik je eigenlijk alleen wanneer je onderhoud aan de zandfilterinstallatie hebt, omdat het water uit het filter dan niet terugstroomt naar de pomp als je de installatie uitzet.
Hoe kan je een zandfilter aansluiten?
Ook de stappen voor het aansluiten van je filter zijn over het algemeen hetzelfde, maar raadpleeg je eigen gebruikershandleiding voor de exacte aantallen en termen!
- Giet rustig 25 liter water in het filter
- Vul het filtervat met de juiste hoeveelheid filtermateriaal
- Sluit de opening van de pomp (horizontaal) met de uitlaat (de skimmers) van het zwembad
- Sluit de “return” aan op de filterkraan met de terugvoer naar het zwembad
- Sluit de “waste” aan met het riool
- Giet rustig water in het pomphuis
- Sluit elektriciteit aan en start de pomp
De eerste stap, het gieten van circa 25 liter water in het filter, doe je zodat het toevoegen van het zand erna gedempt wordt waarmee je overmatige druk voorkomt. Neem met beide stappen de tijd en doe het met beleid, zo knoei je niet en verspil je dus hopelijk niets!
Hoe vul je een zandfilter?
Tot zover hebben we het alleen gehad over zand in je zandfilter, maar er zijn ook andere materialen met zo hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van het filtermateriaal dat jij in huis hebt, kunnen er verschillen zijn in het vullen van je filter. Bij het vorige kopje lees je de stappen van het aansluiten van je zandfilter met zand als materiaal en hoe je het dus vult. Het zand in je zandfilter vervang je idealiter iedere 3 jaar.
Een ander materiaal waar je voor kunt kiezen zijn polyethyleen bollen. Dit is een uniek en vrij nieuw filtermedium. De bolletjes zijn veel lichter dan zand en zijn zeer efficiënt in het zuiveren van je zwembadwater. Het is ook nog eens een duurzaam alternatief! Ze hebben een lange levensduur, omdat je ze zelf kan wassen. Let er wel op bij regelmatig gebruik in het zomerseizoen dat je ze wekelijks en uiterlijk tweewekelijks wast.
Hoeveel zand gaat er in een zandfilter?
Dit is afhankelijk van merk en model. Hier wordt namelijk onderscheid gemaakt in de hoeveelheid m³ inhoud de pomp heeft voor de combinatie van je zwembadwater en het filtermedium. Een kleiner bad zal een kleinere pomp nodig hebben en een groter bad een grotere installatie vanwege de hoeveelheid water dat erdoorheen gepompt wordt.
Geschreven door:
Azalp