Sauna bouwen
10 minuten
14 maart 2022
Een sauna is goed voor je gezondheid. Afvalstoffen worden uit je lichaam verwijderd, het verbetert en stabiliseert je immuunsysteem én je komt heerlijk tot rust na een lange werkdag. Dat je een sauna koopt voor thuis is dus heel logisch! Je kunt dan regelmatig gebruik maken van jouw eigen sauna. Je kunt ervoor kiezen om jouw sauna op te laten bouwen of om de sauna zelf te bouwen. Een sauna bouwen is voor de gemiddelde klusser geen ingewikkeld project. Het is belangrijk dat je alle onderdelen verzamelt en goed geïnformeerd bent voordat je jouw sauna gaat bouwen. Daarom vind je hieronder meer informatie over het zelf bouwen van een sauna, want we kunnen ons goed voorstellen dat je je afvraagt: hoe bouw ik een sauna?
- Zelf een sauna bouwen voor binnen
- Zelf een sauna bouwen in de badkamer
- Een sauna voor thuis bouwen
- Zelf een sauna bouwen voor buiten
- Een sauna bouwen in je tuinhuis
- Een sauna bouwen in de tuin
- Een sauna in de schuur bouwen
- Zelf een Finse sauna bouwen
- Zelf een infrarood sauna bouwen
- Een sauna laten bouwen
- Zelf een sauna bouwen met houtkachel
- Welk hout kun je gebruiken om een sauna te bouwen?
- Wat zijn de kosten van zelf een sauna bouwen?
- Hoe zit het met de ventilatie wanneer je zelf een sauna bouwt?
- Een stappenplan voor een sauna bouwen
Zelf een sauna bouwen voor binnen
Je kunt ervoor kiezen om binnen jouw sauna te bouwen. Het voordeel hiervan is dat je warm in en uit de sauna kunt stappen. Als jij jouw sauna binnen gaat bouwen kun je deze bijvoorbeeld in de badkamer, op de zolder, in de kelder of in een aparte (wellness-)ruimte plaatsen. Ga je de sauna zelf binnen bouwen? Bepaal eerst de juiste plek, de afmetingen en welk type sauna je wilt. Jouw sauna binnen bouwen kan op verschillende plekken in huis. Hieronder lees je daar meer over.
Zelf een sauna bouwen in de badkamer
Een sauna in de badkamer bouwen is dé manier om een eigen wellness te creëren. Je kunt een volledig saunaritueel in je badkamer uitvoeren en binnen de warme ruimte helemaal tot rust komen. Zowel voor als na je saunabezoek is het belangrijk om goed af te koelen onder de douche of in een dompelbad. Ga jij je sauna in de badkamer bouwen, dan kun je gemakkelijk de douche gebruiken om af te koelen.
Een sauna voor thuis bouwen
Een sauna in huis bouwen is een geweldige manier om luxe en ontspanning toe te voegen aan je huis. Als je zelf een sauna in huis gaat bouwen kun jij zelf bepalen wanneer je een saunasessie wilt doen. Een regelmatig saunabezoek stimuleert je gezondheid en verbetert jouw immuunsysteem. Thuis een sauna bouwen zorgt er dus voor dat jij na een drukke werkdag of op een heerlijke zondagmiddag helemaal tot rust kunt komen.
Zelf een sauna bouwen voor buiten
Ga je jouw sauna buiten bouwen? Dan is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Eén aspect is privacy. Houd bij het sauna bouwen buiten rekening met eventuele inkijk van buren en de hoeveelheid glas in je sauna. Daarnaast is het verstandig je af te vragen of je een extra ruimte wilt toevoegen waar je je kunt omkleden. Houd voordat je de buiten sauna zelf gaat bouwen ook rekening met stroomtoevoer. Er moet voldoende stroom zijn om je sauna te laten werken. Schakel hier altijd een erkend professional voor in. Tot slot is het aan te raden om bij je eigen gemeente te controleren of je vergunningsvrij jouw sauna buiten kunt bouwen. Over het algemeen is dit het geval, maar er zijn altijd uitzonderingen. Hieronder lees je meer over de locaties in je tuin waar je jouw buiten sauna kunt bouwen.
Een sauna bouwen in je tuinhuis
Als je buiten jouw sauna gaat bouwen kun je ervoor kiezen om de sauna in het tuinhuis te bouwen. Jouw sauna is dan binnen handbereik zonder dat het een (extra) kamer in huis in beslag neemt. Ga je zelf een sauna bouwen in het tuinhuis, houd er dan rekening mee dat het hout van je tuinhuis mogelijk niet geschikt is om een tuinhuis van te maken.
Een sauna bouwen in de tuin
Een sauna bouwen in de tuin heeft het grote voordeel dat je zelf kunt bepalen wanneer je gebruik maakt van je sauna zonder een plek in huis op te moeten offeren. Er zijn verschillende mogelijkheden om een sauna in je tuin te bouwen. Je kunt ervoor kiezen om de sauna te integreren in je schuur of tuinhuis, maar je kunt natuurlijk ook een losse sauna in je tuin plaatsen.
Een sauna in de schuur bouwen
Je kunt uiteraard ook zelf de sauna bouwen in de schuur. Of plaats een of twee veranda’s aan je schuur waaronder je bijvoorbeeld kunt loungen op je loungebank of in je jacuzzi. Als je zelf een sauna gaat bouwen in de schuur dien je rekening te houden met de houtsoort, de stroomaanleg en een eventuele omkleedruimte.
Zelf een Finse sauna bouwen
Je kunt in je eigen huis of tuin uiteraard een Finse sauna bouwen. Zelf een Finse sauna bouwen is niet anders dan andere type sauna’s. Het is belangrijk de materialen te hebben en de juiste kachel zodat je aan de slag kunt om jouw Finse sauna zelf te bouwen en daarna er volop van te genieten!
Zelf een infrarood sauna bouwen
Zelf een infrarood sauna bouwen geeft jou de mogelijkheid om jouw gezondheid te verbeteren. In een infrarood sauna wordt het ongeveer 60°, waardoor het therapeutische effect groter is dan in ieder ander type sauna. Als je last hebt van nek- en rugklachten geeft een infrarood sauna een helende werking. Dat is vaak een reden om een infrarood sauna te bouwen.
Een sauna laten bouwen
Je kunt natuurlijk zelf jouw sauna bouwen, maar je kunt er ook voor kiezen om de sauna te laten bouwen door professionals. Jij hoeft dan alleen maar te bepalen welke sauna je wilt, zonder je zorgen te maken over de opbouw. Wil jij je sauna laten bouwen? Voeg de montageservice als service toe in je winkelwagen of verwittig een van onze medewerkers. Zo wordt jouw sauna bouwen pas makkelijk!
Het is uiteraard ook een mogelijkheid om jouw sauna op maat te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het zelf bepalen van de afmetingen, de standaard indeling spiegelen of een extra glazen wandpaneel plaatsen. Neem contact met ons op zodat je jouw wensen kunt overleggen met een van onze medewerkers. We zullen dan samen kijken naar alle maatwerkmogelijkheden die er zijn om jouw sauna te bouwen.
Zelf een sauna bouwen met houtkachel
Als je zelf aan de slag gaat met een sauna bouwen, komt ook het type kachel aan de orde. Je kunt namelijk kiezen uit een traditioneel houtgestookte sauna, een infraroodsauna of een combinatie hiervan. Als je een houtgestookte sauna zelf gaat bouwen, bespaart dit elektriciteit omdat je dit niet nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Wat je wel nodig hebt om een houtgestookte sauna zelf te bouwen is hout; zowel om de sauna te bouwen als om de kachel te stoken. Vaak is een reden om een houtgestookte sauna te bouwen de heerlijke geur en het knisperende geluid.
Welk hout kun je gebruiken om een sauna te bouwen?
Als je een sauna zelf gaat bouwen heb je hout nodig. Je vraagt je misschien af met welk hout jij de sauna zelf kunt bouwen. Dit is volledig afhankelijk van jouw wensen. Er zijn verschillende houtsoorten geschikt om jouw sauna te bouwen. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken waardoor een sauna bouwen met verschillende houtsoorten kan. Hieronder zijn de populairste houtsoorten opgesomd, zodat jouw sauna bouwen geen enkel probleem is:
- Abachi: heeft een wit/gele kleur en wordt veel gebruikt voor het interieur van de sauna omdat het hout niet heet wordt.
- Elzenhout: heeft een oranje/rode kleur en heeft weinig noesten. Het is geschikt voor zowel de binnen- en buitenafwering van sauna’s als voor het interieur hiervan.
- Espenhout: heeft een wit/lichtgele kleur en wordt veel gebruikt voor het interieur van de sauna.
- Red Cedar: heeft een levendige roodbruine gevlamde structuur. Het hout is noest- en harsvrij waardoor je het goed kunt gebruiken om de binnen- en buitenzijde van de wanden van de sauna mee te maken.
- Vurenhout: wordt ook wel Nordische Fichte genoemd. Het hout bevat veel noesten en heeft een vaste en levendige structuur. Het hout wordt gebruikt voor de wanden van de sauna, maar niet voor het interieur omdat het vrij warm kan worden.
- Western Hemlock: de kleur is vaak licht geelbruin met een soms rossige tint. Hars ontbreekt waardoor het uitermate geschikt is om saunawanden van te maken.
Wat zijn de kosten van zelf een sauna bouwen?
De kosten van zelf een sauna bouwen zijn sterk afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. De houtsoort, de grootte en het type kachel hebben grote invloed op de prijs van jouw zelfgebouwde sauna. De saunaschroten (het hout) is vaak de grootste kostenpost, maar ook het type kachel en de accessoires bepalen de prijs. Vergeet dus de (glazen) deur, eventuele glazen wanddelen, het interieur, een saunalamp en andere accessoires niet. Echter, je bespaart kosten als je jouw sauna zelf gaat bouwen, omdat montagekosten dan niet van toepassing zijn.
Hoe zit het met de ventilatie wanneer je zelf een sauna bouwt?
Ga je een sauna bouwen, dan is ventilatie essentieel. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat vocht en warmte worden afgevoerd, waardoor de sauna comfortabeler wordt en de kans op schimmel wordt verkleind. Plaats bijvoorbeeld een ventilatierooster onder de kachel én schuin tegenover dat punt. Zo kan de lucht goed circuleren.
Houd er rekening mee dat ventilatie niet alleen belangrijk is voor het comfort en een fijn saunaklimaat, maar ook om jouw gezondheid te beschermen. Wanneer de sauna niet goed geventileerd is, kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Vergeet bij het sauna bouwen de ventilatie dus niet!
Een stappenplan voor een sauna bouwen
Je hebt besloten om een sauna te bouwen. Hoera! In welke volgorde moet je eigenlijk de sauna bouwen? Hieronder lees je het stappenplan om een sauna te bouwen, zodat jij straks kunt genieten en ontspannen in de verhitte ruimte.
Stappenplan sauna bouwen:
- Bepaal de plek. Een sauna kun je binnen of buiten plaatsen. Kies voor de ruimte die jij het fijnste vindt. Bereid de plaats vervolgens voor met bijvoorbeeld de juiste elektriciteitsaansluiting, zodat de opbouw extra snel gaat.
- Kies de houtsoort. Een sauna bouwen kun je met verschillende soorten hout. Kies de juiste houtsoort voor de wanden en voor het interieur. Houd hierbij niet alleen rekening met de kleur van het hout maar ook met de eigenschappen ervan.
- Zorg voor de materialen. Zorg ervoor dat je isolatie, dampfolie en hittebestendige tape in huis haalt om jouw sauna te isoleren. Denk ook aan accessoires zoals een bank, lamp, saunastenen, saunageuren, verlichting en een hoofdsteun om jouw saunabezoek aangenaam te maken.
- Kies de juiste kachel en besturing. Bij een sauna bouwen komt ook de keuze voor het type kachel. Kies voor een elektrische kachel, een houtkachel of een combinatie hiervan. Houdt voor het vermogen van de kachel het aantal kubieke meters van de kachel aan. Als je veel glas in de sauna gaat verwerken, is het aan te raden om voor iedere m2 glas een kW bij de kachel op te tellen. Voor de besturing kun jij zelf bepalen of je deze enkel manueel of ook in een app kunt besturen.
- Sauna bouwen. Als je alle materialen in huis hebt gehaald, kan jij jouw sauna bouwen. Zorg voor een stevige ondergrond/fundering en zorg ervoor dat je minimaal 10 cm ruimte houdt tussen eventuele binnenmuren en de sauna. Houdt ook rekening met de ventilatie in de sauna.
- Genieten maar! Na het sauna bouwen en het harde werken is het tijd voor welverdiende ontspanning. Hoe kan dat beter dan in jouw eigen zelfgebouwde sauna?
Geschreven door:
Azalp