Vergunning nodig?
5 minuten
Zie je het al voor je? Een prachtig tuinhuis met overkapping in de tuin, met genoeg ruimte om alle tuinspullen in op te bergen en een heerlijke lounge set onder de mooi aangeklede overkapping om die lange zomeravonden op door te brengen. Maar voordat je uit enthousiasme op de bestelknop drukt, moet je je misschien even afvragen of jouw tuinhuis zomaar zonder vergunning geplaatst mag worden. Het zou toch jammer zijn als je net opgebouwde droomtuinhuis meteen weer afgebroken moet worden.
Wanneer heb ik een vergunning nodig?
In deze blog nemen we je mee in alles wat je moet weten omtrent een vergunning. Van of het daadwerkelijk nodig is tot aan het aanvragen.
Weet je inmiddels helemaal wat je gaat aanpakken in je tuin? En heb je daar ook een bijpassend model voor gevonden bij Azalp? Dan is het belangrijk stil te staan bij wanneer en waarvoor je precies een vergunning nodig hebt. Het is lang niet altijd benodigd, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Kijk hieronder naar de onderwerpen en kies welke bij jou past.
Tip: Regels hebben een kans om per gemeente verschillend zijn. Wij raden daarom aan om ook de informatie die jouw gemeente aanlevert op hun website te controleren.
Vergunning carport
Een carport vergunning is in de meeste gevallen niet noodzakelijk en valt onder een vergunningsvrije bouw. Een carport benaderen we in de regel hetzelfde als een overkapping, een aanbouw of uitbouw. Ze lijken mogelijk niet op elkaar maar hebben wel degelijk wat gemeen: namelijk dat het een constructie is met een dak. Je kunt er vanuit gaan dat je geen carport vergunning nodig hebt als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De totale oppervlakte is niet groter dan 30m²
- De hoogte van de carport is onder de 3m
- Er zitten geen wanden in de carport
Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen. Het kan per gemeente verschillend zijn en het is afhankelijk waar je de carport plaatst. Als een carport zichtbaar is vanuit het straatbeeld is de kans bijvoorbeeld groter dat je wél een vergunning nodig hebt. Controleer dit dus goed bij je eigen gemeente en neem een kijkje bij de Rijksoverheid. Ook kun je gebruik maken van een tool welke vaker aangeraden wordt: de vergunningschecker.
Vergunning zwembad
Een vergunning voor een zwembad in je tuin is niet altijd noodzakelijk. Het maakt daarbij niet uit of je een inbouw- of opbouwzwembad in je tuin wilt plaatsen. Als je aan alle onderstaande regels voldoet, hoef je over het algemeen geen vergunning aan te vragen:
- Het zwembad ligt in de achtertuin
- Het zwembad is kleiner dan 30 m²
- Het zwembad komt niet meer dan 1,5 meter boven de grond uit
- Het zwembad is maximaal 1,5 meter diep
- Het zwembad ligt binnen 30 meter van jouw huis
Je hebt wel een vergunning nodig als je niet aan één of meerdere van bovenstaande regels voldoet. Ook heb je een vergunning nodig als je een overkapping over het zwembad wilt plaatsen of als jouw huis een monumentaal pand is. Controleer altijd goed bij jouw eigen gemeente of je het zwembad daadwerkelijk vergunningsvrij kunt plaatsen. Ook kun je gebruik maken van een handige tool: de vergunningschecker.
Vergunning tuinkas
Wanneer je een tuinkas in je tuin gaat plaatsen, is het niet altijd noodzakelijk om een vergunning te moeten hebben. Hieronder zie je waaraan jouw tuinkas moet voldoen om hoogstwaarschijnlijk vergunningsvrij te kunnen plaatsen:
- De tuinkas staat in jouw achtertuin
- De tuinkas is niet het enige gebouw op het stuk grond
- De nokhoogte van de kas is niet hoger dan 3 meter
- De vloeroppervlakte is, samen met andere bijgebouwen, niet meer dan 30 m²
Als je niet aan een van bovenstaande regels voldoet, is de kans aanzienlijk dat je een vergunning nodig hebt. Wil jij de tuinkas bijvoorbeeld in een stadstuin zetten? Dan heb je mogelijk wel een vergunning nodig. Controleer dit dan bij de vereniging van de stadstuin, maar check altijd bij jouw eigen gemeente of je een vergunning nodig hebt voor een tuinkas in jouw tuin. Maak ook gebruik van deze handige tool: de vergunningscheck.
Vergunning aanvragen
Wanneer je daadwerkelijk een vergunning aanvraagt, dan hebben wij een handigheidje! Je hebt hem al een paar keer voorbij zien komen in de teksten hierboven. Een online tool om te controleren of je wel of geen vergunning nodig hebt voor bijvoorbeeld je overkapping, veranda, pergola, carport of tuinhuis. Op de website van het Omgevingsloket vind je deze vergunningscheck voor particulieren. Na het invullen van een vragenlijst krijg je direct te weten of je voor jouw wens een vergunning nodig hebt. Gemeentes verwijzen ook met regelmaat naar deze pagina, dus raden we ook aan contact op te nemen met je eigen gemeente en een blik te werpen op de site van de Rijksoverheid.
Na het aanvragen
Als je niet aan één of meerdere regels van jouw bijgebouw kan voldoen en het daarom nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente, houd er dan rekening mee dat de aanvraag van de vergunning eventjes kan duren. Het is eerder regel dan uitzondering dat er maanden overheen kan gaan voordat je uitsluitsel krijgt van de gemeente. Natuurlijk kun je in de tussentijd bij Azalp terecht voor al je vragen en zullen wij je helpen met de juiste informatie over de voorbereidingen die je kunt treffen en het opstellen van een mooie offerte.
Bij alle Azalp carports, zwembaden en tuinkassen staan de juiste afmetingen online, zodat je altijd de juiste informatie hebt om aan te geven bij de gemeente. Mis je toch nog informatie, neem dan gerust contact met ons op zodat we met je mee kunnen kijken en de juiste informatie kunnen verstrekken.
Geschreven door:
Azalp