Verschillende grondsoorten
4 minuten
15 februari 2022
Je zult er misschien niet meteen bij stil staan, maar de grondsoort waar je een fundering op plaatst kan veel invloed hebben op de levensduur van jouw tuinhuis of overkapping. Het kan ook een belangrijke factor zijn bij het bepalen welk materiaal voor de fundering gebruikt gaat worden. Nederland heeft een groot aantal grondsoorten, maar onderstaande soorten komen het meeste voor. Per grondsoort zullen we de belangrijkste eigenschappen en aandachtspunten benoemen, waar rekening mee gehouden dient te worden bij het aanleggen van een fundering.
- Veengrond
- Zandgrond
- Kleigrond
Veengrond
Deze grondsoort bestaat voornamelijk uit resten van planten. Wanneer deze plantenresten wegrotten kan de grond gaan inzakken: een vervelend nadeel van veengrond. Vaak zal niet de hele tuin, of een groot deel, tegelijk zakken, maar zullen verschillende delen sneller of verder zakken dan andere delen. Gewoonlijk gebeurt dit ook niet van de ene op de andere dag, maar geleidelijk.
Wat bij een veengrond vooral niet gedaan moet worden voordat begonnen wordt met funderen, is de grond omspitten. Door het omspitten komt er lucht in de grond, wat er in het geval van veengrond vooral voor zorgt dat het verrottingsproces alleen maar sneller gaat.
Op een veengrond kan bestrating gelegd worden, maar de bestrating zal snel niet meer gelijk liggen. Voor een tuinhuis, overkapping of sauna is dit natuurlijk absoluut niet wenselijk. Ook betonpoeren kunnen na verloop van tijd enigszins gaan zakken. Slimmer is om met palen een stabiele basis te maken die als fundering dient.
Veengrond laat niet makkelijk water door, maar het heeft wel de eigenschap om veel water op te slaan in de grond. Bij uitdroging kan de grond daardoor gaan krimpen en scheuren. Veengrond vinden we vooral in Noord- en West-Nederland.
Zandgrond
Zand kan heel veel kracht verdragen en blijft erg sterk, doordat het gewicht aan de oppervlakte mooi wordt verdeeld over de lagen eronder. Het bewerken van een zandgrond, voordat er een fundering op geplaatst gaat worden, is vrij simpel. Het is belangrijk om de grond goed aan te trillen, zodat er een stabiele basis ontstaat.
Voor zandgrond zijn er meerdere opties om funderingen te plaatsen. Zo kan heel goed (mooie, grote) terrastegels gebruikt worden als basis voor een tuinhuis of overkapping en ook betonpoeren kunnen in een zandgrond prima worden ingegraven.
Door de open structuur van zandgrond kan water gemakkelijk wegzakken. Zandgrond vinden we in een groot deel van Nederland: vooral in Oost-, Midden- en Zuid-Nederland en in delen langs de kust.
Kleigrond
Een grond van klei is ook een prima uitgangspunt om een fundering op te plaatsen. Kleigrond kan nog wel samengeperst worden, maar zal na verloop van tijd niet gaan zakken, zoals veengrond wel doet. Belangrijk is wel om een flinke zandlaag aan te brengen en deze goed aan te trillen, simpelweg omdat bestrating aanleggen op een kleigrond niet prettig werken is.
Kleigrond is prima ondergrond voor een fundering, maar hou rekening met de slechte doorlaatbaarheid van water. Zorg ervoor dat water goed weg kan, wanneer een groot deel wordt bestraat. Kleigrond is in Nederland vooral te vinden in Noord-, en West-Nederland: van Groningen tot aan Zeeland.
Welke grondsoort heb ik?
Er is een makkelijke en snelle manier om te bepalen welke grondsoort jij in je tuin hebt. Dankzij deze test herken jij pijlsnel waar je mee te maken hebt!
- Stap 1. Graaf een klein gat in je tuin. Je kan dit op een onopvallende plek doen of op de plek waar je je constructie wilt bouwen. Verzamel een handje grond
- Stap 2. Doe het handje grond in een glas of beker en vul het aan met schoon kraanwater.
- Stap 3. Dek het glas of de beker af en schud dit ongeveer een halve minuut flink en laat het daarna 10 minuten staan
- Stap 4. Bekijk jouw resultaat en lees hieronder welke ondergrond jij in je tuin hebt
Ongeacht de grondsoort waar je mee te maken hebt, dient de fundering die gebruikt wordt, of dat nou tegels, betonvloer, poeren of ander materiaal is, altijd verhard, stevig en geheel waterpas te zijn!
Geschreven door:
Azalp